1. Vasteland
  2. Title 2
Nieuwe Werk

Via deze pagina kunt u ook naar onderliggende pagina's
​met meer foto's in verschillende rubrieken.

Vasteland

Locatie

Het Vasteland is een korte drukke weg ten zuiden van het centrum van Rotterdam.
  • De weg ligt in het verlengde van de Westzeedijk en loopt tot aan het kruispunt Schiedamsedijk / Boompjes / Erasmusbrug.
  • In de middenberm van de autoweg liggen de tramrails van de tramlijn 8.
  • Op de hoek met de Schiedamsedijk bevindt zich de Maastorenflat, die na de bouw Maastoren heette en enige tijd het hoogste woongebouw van Nederland was.

Geschiedenis

Het Vasteland is een onderdeel van Schielands Hoge Zeedijk, de primaire waterkering van het hoogheemraadschap van Schieland. Dit gedeelte tussen Rotterdam en Schoonderloo werd kort voor 1288 aangelegd. 

In 1599 werd op het Vasteland een nieuwe Schiedamse Poort gebouwd, ter vervanging van de oude Schiedamse Poort die ter hoogte van het huidige Schielandshuis stond. Deze nieuwe poort werd ook wel de Rode Poort genoemd.

In 1638 vestigden zich de haringreders uit Delfshaven aan het Vasteland naast het lijnbaanhuis van de Oostindische Compagnie. De Delfshavense reders kregen hier van de stad Rotterdam een erf aangeboden om hun taanhuis te bouwen en verhuisden hun 40 haringbuizen van Delfshaven naar Rotterdam.
Omdat de grond in het gebied ten westen van de Leuvehaven regelmatig verzakte moesten de eigenaren hun erven regelmatig ophogen. Slechts een gedeelte van het gebied lag op vaste bodem. De eigenaren van deze erven gaven het de naam Vasteland, een naam die omstreeks 1720 in gebruik komt.

Dit gebied stond eerder bekend als Stadsplein.

Westzeedijk

Geschiedenis

Locatie

De Westzeedijk is een onderdeel van Schielands Hoge Zeedijk.
De dijk die in de 12e eeuw werd aangelegd om het hele gebied tussen Gouda, Leiden en Rotterdam tegen  eventuele overstroming te beschermen.
De Westzeedijk begint op het punt waar de Pelgrimsstraat en de Hudsonstraat bij elkaar komen, nabij de Middenkous, in Delfshaven.
Achtereenvolgens loopt de weg langs de Schiemond, de Schiehaven, de Sint Jobshaven, de Müllerpier, de Puntegaalstraat en de Parkhaven
Vervolgens kruist hij een rotonde (Het Droogleever Fortuynplein) met onder het plein de 's-Gravendijkwal met rechts de ingang van de Maastunnel en rechts een traverse richting centrum.
Hierna zien we links het Erasmus MC en rechts het het Park met de Noorse Zeemanskerk ene al jarenlange touristiche atractie de  Euromast.
Links van de weg ligt het het Museumpark, Dijkzigt en Land van Hoboken, met  het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en de Kunsthal.
Vervolgens passeert men (aan de rechterkant) het Koningin Emma plein en links de Grieks-orthodoxe Kerk, en gaat de weg uiteindelijk over in het Vasteland vlak voor de Leuvehaven.

Over de Westzeedijk loopt tram - Lijn 8.
  1. Managing Director
  2. Managing Director
  3. Managing Director