1. Title 2
  2. Title 3
  3. Title 4
  4. Title 5
  5. Title 6
Ridderkerk

Via deze pagina kunt u ook naar onderliggende pagina's
​met meer foto's in verschillende rubrieken.

Bolnes

Geschiedenis

Tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw was Bolnes weinig meer dan een stuk lintbebouwing langs de Ringdijk, plus wat arbeiderswoningen tussen het Dijkje en de Boezemkade. Verreweg de belangrijkste werkgevers waren de scheepswerven Boele en Pot en de machinefabriek Van Dam.
Bovendien lag net ten westen van Boele, in het Rotterdamse dorp IJsselmonde (thans Oud IJsselmonde) scheepswerf Verolme.
  • In de jaren vijftig en zestig vond zuidwaartse uitbreiding tot aan de De La Reystraat plaats, met een klein winkelcentrum in het midden van de De Wetstraat.
  • In de jaren zeventig kwam er nog meer, tussen de De La Reystraat en de Kievitsweg, met hoge flatgebouwen langs de Spuistraat, een veel groter winkelcentrum ('Bolnes-Zuid') en nieuwe lagere- en kleuterscholen, waardoor het zwaartepunt van het dorp ten zuiden van de De La Reystraat kwam te liggen.
  • Vanaf de jaren zeventig werd ook het dorp IJsselmonde drastisch zuidwaarts uitgebreid met de wijk Beverwaard, waarmee het betrekkelijke isolement van de bebouwde kom van Bolnes werd opgeheven.
  • De lagere- en kleuterscholen die bij de De Wetstraat rond 1960 waren gebouwd, zijn in de jaren tachtig weer verdwenen; er is een bejaardencentrum 'De Boeg' voor in de plaats gekomen. Het weerspiegelt de demografische ontwikkeling in het oude Bolnes.

Het winkelcentrum Bolnes-Zuid is op 26 januari 1981 afgebrand en daarna herbouwd. In 2006 onderging het nog eens een flinke opknapbeurt.
Er werden ook appartementen gebouwd en de parkeerplaats is flink vergroot.

Locatie

Bolnes is een dorp, dat samen met de plaatsen Slikkerveer, Ridderkerk, Rijsoord en Oostendam in de gemeente Ridderkerk ligt. Het dorp had in 2004 7300 inwoners.

Het is gelegen aan de zuidoever van de Nieuwe Maas op het eiland IJsselmonde. Het wordt van het dichtstbijzijnde Ridderkerkse dorp Slikkerveer in het oosten gescheiden door het Donckse Bos, waarin het nog steeds bewoonde 18e-eeuwse Huys ten Donck een  rijksmonument is.

In het westen vormt het Dijkje de grens met de Rotterdamse wijk Beverwaard. In het zuiden wordt het begrensd door de Kievitsweg, waarachter akkers en de Rotterdamseweg tussen IJsselmonde en Slikkerveer liggen.